Bakalım benim blogda neler arayacaksın...

Bottom Ad

Lighthouse eklentisi /noindex sorunu çözümü

 Lighthouse google'ın bir eklentisi,sayfanızı düzenleyip geliştirmeniz için tasarlanmış bir test programı,adından da anlaşılacağı gibi yolunuzu aydınlatan bir fener gibi.Bize sitemizi geliştirmek için klavuzluk eden bir uygulama.Google bot "noindex" sorunumu Lighthouse eklentisi sayesinde çözdüm.Ki bunu çözmek epeyce bir zaman aldı.Bununla ilgili basit ve anlaşılır bir dille yazılmış bir yazı da bulamadım maalesef çözümlemeye çalıştığım esnada,belki birilerinin işine yarar diye en basit haliyle yazmak istedim.

Öncelikle google'ın sayfamızı dizine eklemesini istiyorsak.İstiyoruz tabiki, sayfaların google dizinine eklenmesi demek sitemize google'dan organik trafik gelmesi demek.Yani yeni yayın atıp trafik gelsin diye beklemekle olacak bir iş değil,hergün düzenli olarak bu raporları kontrol etmek lazım,dizine eklenmiş miyim.eklenmediysem neden eklenmedim?Sorunları araştırıp tek tek çözmemiz lazım.

İlk olarak şu şekilde görünen görünen bir Özel robots.txt dosyamız olması gerek.Google botlarının sayfamızı tarayıp dizine eklemesi için. 


Özel robots.txt
User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: Allow: / Sitemap: https://blog adı/feeds/posts/default?orderby=updated

Eğer yoksa kopyalayıp blog adı kısmına kendi bloğunuzun url'ni yazıp,sitenizin ayarlar kısmındaki Özel robots.txt alanına yapıştırabilirsiniz.

Diyelim ki robots.txt'niz var ve buna rağmen Search Console kapsamda "noindex" etiketi tarafından hariç tutuldu 

diye görünen sayfalarınız var.

search console kapsam,noindex sorunu,noindex



Şimdi yapmamız gereken bu satırın üzerine tıklayıp ilgili yazıları görmek.Sonrasında yayınlar paneline gelip ilgili sayfaları görüntüleyip sayfanın html'ine bakıcaz.Sayfanın herhangi bir yerine sağ tıklayıp incele diyebilirsiniz html görünümü için.

Sonrasında <head>...<head> etiketleri arasındaki meta etiketlerinin içinde 

<meta name="robotlar" content="noindex" />

bu terimi aramak.

ctrl F tuşuna bastığınızda açılan açılan satıra yapıştırıp aratıyoruz.Bu şekilde çıkmaz ise sadece "robots" diye arattığımızda aşağıdaki şekilde çıkacaktır.

<meta name="robotlar" content="noindex" />

şimdi yapmamız gereken bu satırı html'den silmek,faremizi sağ tıklayıp edit html/html düzenle seçip satırı silip çıkmanız yeterli.


Sonrasında sayfanızı yenileyip ,sayfa adresini Search console da Url denetimi satırına yapıştırıp eklenebilirliğini kontrol edin.Burada canlı url i test etmeniz daha doğru olur.


google search console,url denetimi,


Gelelim Lighthouse eklentisi'ne kesinlikle bu eklentiyi tarayıcınıza eklemeniz gerek,Google Search bize sadece şöyle şöyle bir sorun olduğunu söylüyor,Lighthouse ise sorunu çözmemiz hakkında ipuçları veriyor.Benim gibi yeni yeni seo'sunu geliştirmeye çalışanlardansanız günde en az bir defa lighthouse testi yapmanızı tavsiye ederim.


test,lighthouse,seo,

5 başlık altında listeliyor neyi doğru neyi yanlış yapıyoruz ,ya da nasıl düzeltebiliriz.Bu raporları biraz incelerseniz siz de sitenizde iyileştirmeler yapabilirsiniz.Bir de 2 tür tarama yapabiliryorsunuz mobil ve desktop seçenekleri var,taramaya başlamadan önce hangisini istediğinizi seçerek.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Below Post Ad

Bottom Ad